Tabu (MB spel)


Fakta:
Antal spelare: För 4 eller flera spelare i lag
Ålder: Från 12 år
Innehåll: 500 kort, korthållare, tuta, dekal, timglas, poängblock, penna och regler
Speltid ca 40 min

Tabu är ett roligt spel för minst fyra personer fördelade på två lag. Här gäller det för en viss person i ett lag att dra ett kort och vara ledtrådsgivare för sina lagkamrater. Målet är att få det egna laget att komma på ett visst specifikt ord. Du som ledtrådsgivare läser (tyst för dig själv) t.ex. ordet ”Kristallkula” på kortet, det är det ordet dina lagkamrater skall identifiera. Nu har du en minut på dig att ge dem ledtrådar. Du får såklart inte själv säga Kristallkula eller något annat ord med Kristall eller Kula. Dessutom finns det på varje kort ett antal ord som är tabu, dvs. förbjudna att också använda i beskrivningen. För ordet Kristallkula är även orden Framtid, Zigenare, Glas, Rund och Spådom tabu.

Någon från motståndarlaget sitter bredvid dig när du ger ledtrådar och granskar orden på kortet. Motståndarnas kontrollant nyttjar direkt tutan om du säger otillåtna ord och kortet och därmed poängen går omedelbart till motståndarlaget. Under minuten ni spelar får laget gissa fritt och så länge det gissar rätt är det bara för ledtrådsgivaren att ta nya kort och hjälpa laget att samla fler poäng. Med lite tur och skicklighet kan man kanske hinna med att vinna både tre och fyra kort eller rentav fler än så. Tycker man att ett ord är för svårt för att beskrivas är det bara att bjuda motståndarna på en poäng, dra ett nytt kort och fortsätta så länge timglaset rinner……Är det ordet ”Måla” du skall förklara får du inte säga Färg, Pensel, Vägg, Hus eller Konstnär, men du kan kanske komma på andra listiga beskrivningar som leder lagkamraterna rätt?

Speltiden bestämmer ni själva, det är ju bara att spela till en viss uppnådd poängsumma. Korthållaren som medföljer är helt meningslös för det funkar ju bra att hålla ett kort i handen och pennan och poängblocket behövs väl egentligen inte heller, det är ju bara att respektive lag sparar sina vunna kort och räknar samman antalet. Men korten är många så det räcker för många spelade partier med samma vänner och tutan är rejäl och håller att klämma på – om nu någon skulle vara så klantig att man bryter mot tabut! När minuten runnit bort för ena laget är det såklart nästa lags tur att tävla. Så håller man växelvis på tills man spelat klart. Tabu-spelet är mycket enkelt att komma igång med och helfestligt att spela.