Sybarit (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-8 spelare eller i lag
Ålder: Från 14 år
Innehåll: 300 kort med frågor & svar (2400 frågor), 2 x 52 spelkort, 2 x 4 jokrar, poängblock, penna, regler


En sybarit är en njutningsmänniska och njuter du av mat och dryck finns möjligheten till ett bra resultat i det här spelet. Här finns 2400 frågor och svar inom fyra olika kategorier. Det handlar om a) mat, b) dryck, c) frågor om etikett, seder, sällskapsliv och det dukade bordet samt d) allmänna frågor kring mat och dryck. Allt är mer eller mindre svårt så du kan välja att gå för de enklare frågorna på varje kort. Det finns en- respektive trepoängsfrågor inom varje kategori och spelets vinnare är såklart den som samlat på sig mest poäng. Så långt är allt tydligt och klart, men skall man följa Sybarit-reglerna kommer här mer om den förhållandevis krångliga och lite orättvisa poängräkningen.

Med i spelet kommer även 2 helt vanliga kortlekar med totalt 8 tillhörande jokrar. Nyttja hälften av detta om ni är upp till fyra spelare eller bara vill ha normal speltid (ca 50 min), kör annars med alla korten. Blanda kortleken tillsammans med jokrarna och lägg upp alla spelkorten i en hög. Förste spelaren eller laget drar översta kortet. Hjärter motsvarar nu en fråga i kategori a), dvs. mat, ruter blir en dryckesfråga, klöver etikett och spader en allmän fråga kring mat och dryck. Någon annan deltagare tar första frågekortet och läser nu en enpoängs- eller trepoängsfråga (spelaren väljer själv) i motsvarande kategori. Vid rätt svar får man såklart 1 eller 3 poäng. Använt frågekort läggs åt sidan, det dragna spelkortet behålls. Turen går över till nästa deltagare/lag. Alla får hela tiden bara en fråga i taget oavsett om man svarar rätt eller ej.

Jokrarna är antingen röda, gröna, gula eller blå. Drar man den röda jokern väljer man valfri kategori och valfri poängnivå och får dubbla poängen vid rätt svar. Grön joker låter dig också välja fråga och kategori fritt. Utöver dina eventuellt förvärvade poäng för frågan du valde får du också poängen som spelaren/laget just före dig fick. Med en gul joker måste du välja en av 1-poängsfrågorna och kan tjäna ett poäng. Svarar du fel mister du hälften av dina insamlade poäng. Med den blåa jokern kan du i valfri kategori få dubbla poängen vid rätt svar, eller samma summa i avdrag om du svarar fel. I normalspelet kan det dyka upp fyra jokrar, en av vardera färgen och att hålla reda på vilken som gör vad är inte helt lätt. När de 52 + 4 spelkorten nyttjats har alltså 56 frågor fördelats och spelet är slut. På poängblocket har nu förstås noterats vem som fått vilka poäng för rätta svar under spelets gång och man borde ha en rättmätig vinnare. Så hemskt synd att de helt galna reglerna kan snuva frågemästaren på segern. Man räknar nämligen ihop summan av de spelkort man dragit för att få fram frågekategorierna. De poängsätts efter valör där ess är 14, jokrar noll och resten förstås värda 2-13 poäng vardera. Spelaren med högst totalsumma får 5 extrapoäng att addera till frågepoängen. Inte helt rättvist, nej, och alldeles för slumpbetonat.

Så strunta i jokrar och poängräkning med spelkorten och bedöm bara rätta svar på frågorna.

Sybarit kommer snyggt förpackat i tjusig plåtlåda med korten väl skyddade i mjuka fack. Precis som med alldeles för många andra spel kunde innehållet ha fått plats på halva utrymmet. Jag fattar inte varför askarna alltid skall vara så stora, otympliga och utrymmeskrävande när allt man vill ha är hanterliga boxar lätta att ta fram eller ta med sig. Sybarit är ett förhållandevis dyrt spel, och ett svårt spel, men en möjlig guldgruva för den mat- och dryckesintresserade.